ΠΩΣ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΣΑΣ

ΠΩΣ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΣΑΣ

Κάθε κόσμημα είναι μοναδικό και, όπως κάθε τι πολύτιμο, χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα για να μην αφήσει ο χρόνος τα σημάδια του και να διατηρηθεί για μια ζωή! Όλα τα κοσμήματα, ανεξαρτήτως αξίας, χρειάζονται την φροντίδα μας. 

Παρακάτω λοιπόν, σας έχουμε μερικές συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να τους συμπεριφερόμαστε: 

– Δεν κοιμόμαστε με τα κοσμήματά μας που είναι δεμένα με ατσαλόσυρμα, έχουν ακατέργαστες  πέτρες και πέτρες που προεξέχουν γιατί μπορεί να στραβωσουν ή και να σπάσουν. 

-Αν ιδρώσετε, πριν το φυλάξετε, ξεπλύνετε με νερό. 

-Αφαιρούμε τα κοσμήματα από πάνω μας όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε καλλυντικά, λακ, κρέμες χεριών ακόμη και το άρωμά μας, ώστε να διατηρήσουμε την λάμψη τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

-Όταν δεν φοράμε τα κοσμήματα μας τα φυλάσσουμε επιμελώς σε χωριστά κουτάκια. Δεν τα τοποθετούμε ποτέ μέσα σε κασετίνες το ένα πάνω στο άλλο διότι θα δημιουργηθούν σημάδια και γρατσουνιές στις πολύτιμες πέτρες, τα μαργαριτάρια και τα μέταλλα. 

-Δεν φοράμε ποτέ όταν μαγειρεύουμε κοσμήματα με οργανικές πέτρες, όπως κοράλλι-κεχριμπάρι-τουρκουάζ και μαργαριτάρι, καθώς επίσης και ακατέργαστες ορυκτές πέτρες διότι ο ατμός εισχωρεί στην πορώδη επιφάνειά τους. 

-Δε φοράμε ποτέ κοσμήματα με ορυκτές πέτρες όταν καθαρίζουμε το σπίτι και ειδικά το μπάνιο, λόγω χημικών που μπορεί να περιέχουν διάφορα απορρυπαντικά. 

-Για να ξεμπερδέψουμε αλυσίδες που έχουν μπερδευτεί μεταξύ τους χρησιμοποιούμε λίγη πούδρα.   Για να καθαρίσουμε μόνοι μας τα κοσμήματα χωρίς πέτρες(π.χ αλυσίδες/σταυρούς) και τα κοσμήματα με καρφωτές πέτρες(πχ. Μονόπετρα με ζιργκόν ή διαμάντια), χρειαζόμαστε ζεστό νερό με υγρό σαπούνι πιάτων. Καθαρίζουμε το κόσμημα χρησιμοποιώντας ένα μαλακό βουρτσάκι και έπειτα με ένα μαλακό πανί το στεγνώνουμε. Το ύφασμα και το βουρτσάκι που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι πολύ μαλακά, γιατί ένα σκληρό ύφασμα μπορεί να γρατσουνίσει το κόσμημά μας. 

Τα μαργαριταρένια κολιέ ή βραχιόλια τα ξεπλένουμε μόνο με νερό και το αφήνουμε σε ένα πανάκι να στεγνώσουν.               

Η διεύθυνση του 
Art & Gold

Μοιράσου το άρθρο